KOÇLUK

Koçluk, kişinin arzuladığı hayatı yaratması yönünde güç veren, amaca yönelik bir yolculuktur. Koç, kişiyi bir bütün içinde görür ve kişinin seçtiği yolda onun cesaretle yürümesini sağlar. Koç kişinin potansiyelini ortaya çıkarmasını sağlayan bir yol arkadaşıdır ve kendini gerçekleştirmesine ışık tutar, onu destekler.

Dayanıklılık/Resilience, Öz-Şefkat/Self-Compassion ve Mindfulness/Farkındalık olmak üzere 3 çeşit koçluk hizmeti verilmektedir.

DAYANIKLILIK KOÇLUĞU

Dayanıklılık Nedir?

Aslında esnekliğe dayalı dayanıklılık olarak nitelendirilen, kırılmadan bükülebilmeyi anlatan fen bilimlerinde, eğer bir madde esneyebiliyor, bükülebiliyor ve sonrasında eski formuna geri gelebiliyorsa, dayanıklı olarak geçer. Tabi söz konusu insan olduğunda, zorluklar karşısında kendini toparlama becerisini vurgular. Veya Amerikan Psikoloji Derneği’nin tanımladığı gibi “sıkıntılı durumlarda veya güçlükler karşısındaki uyum sağlama becerisidir.”

Oprah Winfrey ve Bruce Perry’nin Travma, Psikolojik Dayanıklılık ve İyileşme Üzerine Sohbetler kitabında yer alan Oprah’ın yaptığı şu yorumu birkaç kez okudum;

“Dünyaya gözünü açan hiçbir bebek “önemli miyim?” diye merak etmez. Bu dünya hayranlık uyandıran şeylerle doludur. Fakat daha ilk nefeslerinde bu minicik insanlar çevrelerini anlamlandırma çabasına girişirler. Onlara kim bakacaktır? Onları neler rahatlatacaktır? Böylece pek çok yavrucağın yaşamı rengini belli etmeye başlar; kimileri kendilerine bakan kişinin öfke patlamalarına maruz kalarak, kendilerini rahatlatacak bir sesten veya nazik bir dokunuştan bile mahrum kalarak tanışır hayatla. Bu ilk karşılaşmalarla beraber, insanlar olarak deneyimlerimiz farklılaşmaya başlar”

Yaş aldıkça ilerleyen anlamlandırma çabamız ile her bir deneyimimizin kalıntıları üzerine binen yeni deneyimler birlikte ilerler. Ve sonunda şu kaçınılmaz soru gelir “benim sorunum ne?” Oysaki Bruce Perry’nin de dediği gibi, dönüşmeye “benim sorunum ne?” veya “benim derdim ne?” sorusundan ziyade “bana ne oldu” sorusunu sorduğumuzda başlıyoruz. Bu sorunun hak ettiği yanıtı verebilmek için önce köklere bakmalıyız.

Yeni sayfaya bu soruyu yazarak başlıyoruz.

Dayanıklılık Koçluğu Nedir?

Yaşamda yolunda gitmeyen şeyler var ve olmaya devam edecek. Dayanıklılık koçluğu, engellere, zorluklara ve stresli durumlara yaklaşımımıza odaklanarak, kendi iyi oluş halimize gösterdiğimiz özeni yeni baştan inşa etme sürecidir. Yaşam boyu bir kere böyle bir süreçten geçmiş olmak, kişinin iyi oluş becerisi kazanması için yeterlidir.

Dayanıklılık koçluğunda problemlere değil, danışanı daha dayanıklı kılacak güç rezervleri oluşturmaya odaklanılır. Koç bu yolda danışanın duygusal, zihinsel ve fiziksel kaynaklarını tutan bir kap olma görevi görür. Bu kaynaklar süreç içinde adım adım danışanın gelişim hızıyla paralel şekilde aktarılır.

Dayanıklılık Koçluk Süreci Nasıldır?

Dayanıklılık koçluğu kişinin kaynaklarını geliştirmeye odaklanır. Terapötik bir ortamda, danışan için şu ana kadar çalışan ve çalışmayan yöntem ve araçları üzerinde durularak başlar. Şimdiki zamana gelindiğinde ise kaynak oluşturma süreci başlar. Her seans aktarım, uygulama, paylaşım ve farkındalık uyandıran güçlü sorulardan oluşur.

Toplam 10 seans önerilmekle beraber, süreç danışanın ihtiyacına göre tasarlanır, danışanla mutabık kalındıktan sonra süreç başlar.

Seanslar haftada bir veya iki haftada bir gerçekleşir. Seans süresi 50 dakikadır.

Dayanıklılık Koçluğu Süreci Kazanımları Nelerdir?

  • Fiziksel, zihinsel ve duygusal temeller oluşturulur
  • Farkındalık becerisi geliştirilmeye odaklanılır
  • Dayanıklılığı arttıran tutum ve yaklaşımları pratik edilir
  • Sağlıklı alışkanlıklar edinebilme yolları araştırılır
  • Duygu düzenleme, sinir sistemini yatıştırma konusunda rezervler oluşturulur
  • İlişkiler boyutunda dayanıklılık çalışılır

Dayanıklılık koçluğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için iletişime geçebilirsiniz.

ÖZ-ŞEFKAT KOÇLUĞU

Öz-Şefkat Nedir?

Şefkat sandığımızın aksine yumuşaklık veya pasif olmak değildir. Şefkatin yumuşak olma niteliği taşıyan bir yönü vardır ancak bir diğer yanı ise öz şefkatin zorluklarla karşılaştığımızda, böyle durumlara cesaret, bilgelik, sevgi ve içsel dayanıklılıkla cevap verebilmesidir. Şefkat geliştirilebilen bir beceridir. Öz-şefkat koçluğu ile danışanın şefkat geliştirerek, mutluluk ve anlam geliştirebilmesine yardım edilir.

Kendimize şefkati çalıştığımızda, şefkatin cesaretle hareket edip kaygıların üstesinden gelmeyi zorunlu kıldığını deneyimleriz. Şefkat geliştirmek güçlü duygularla, başka insanlarla yaşadığımız çatışmalarla nasıl baş edebileceğimizi ve hatta dünya sorunları üzerinde nasıl düşünebileceğimizi bize öğretir. Hayatın zorluklarında bize yardımcı olur.

Araştırmalar öz şefkati yüksek kişilerin zorlu durumlarla daha iyi başa çıkabildiğini gösteriyor.

Öz-Şefkat Koçluğu Nedir?

Kristin Neff şöyle der; “kendimizi açıkça görmediğimiz zaman, gerçek engellerimizi, potansiyelimize ulaşmamızın önünde yer alan yönlerimizi görmek imkansızdır.” İç eleştirmenimizin yönlendirmesi ile yeterince iyi değilim, yeterince akıllı değilim, değersizim gibi sert ve acımasız ifadeler bizim sadece kendimizden ve potansiyelimizden şüphe etmemize neden olan tavırlardır. Öz-şefkat koçu danışanın eleştiren iç sesine karşı şefkatli bir iç ses geliştirmesine yardımcı olur. Kendi benlik algımızın dolup taşan olumsuzlukları sebebi ile olumlu bir şeyi bünyemize çok zor kabul ettiririz. Koç danışanın olumluyu kabul etmesini sağlarken, olumsuz duyguları silmeden, onları da özenle kucaklamasını sağlar. Olumsuzlukların ve yetersizliklerin bir insan deneyimi olduğunu kabul etmek korkunun rahatlamayla beraber gelmesini sağlar. Öz-şefkat koçluğundaki ana amaç, danışanın kendine şefkat geliştirmesini sağlayacak bilgiyi paylaşmak, beceriyi geliştirmektir ve iç görünün oluşmasına ışık tutmaktır.

Öz-Şefkat Koçluk Süreci Nasıldır?

Öz-şefkat koçluğu öncelikle danışanın iç eleştirmenini daha yakından tanıması ile başlar. Süreç, düşüncelerde öz-şefkat, duygularda öz şefkat ve eylem halinde öz-şefkat olmak üzere fazlar halinde devam eder. Her seans aktarım, uygulama, paylaşım ve farkındalık uyandıran güçlü sorulardan oluşur.

Toplam 10 seans önerilmekle beraber, Seans sayısı danışanın durumuna ve ihtiyaçlarına göre netleşir.

Seanslar haftada bir veya iki haftada bir gerçekleşir. Seans süresi 50 dakikadır.

Öz-Şefkat Koçluğu Süreci Kazanımları Nelerdir?

Birçok araştırma, öz-şefkatin ruhsal ve fiziksel sağlığa faydalı olduğunu kanıtlamaktadır.

  • Kendimize şefkat ve nezaketle karşılık verme becerisi kazanmak
  • Kendimize işler yolunda gitmediğinde destek sunabilmek
  • Zorlu zamanlarda kendi kendimizin koçu olabilmek
  • Kendimizle, çevremizle ve dünya ile daha istikrarlı, özgün ve bilge bir şekilde bağ kurabilmek
  • Şefkatli bir iç ses oluşturmak
  • Kendinizle ilişki kurma şeklinizin değişmesi ve yaşam kalitenizin yükselmesi

Öz-şefkat geliştiren kişiler daha az stresli, daha az depresif ve daha az kaygı sahibi, daha mutlu, yaşam tatmini daha yüksek, daha rahat bağ kurabilen ve daha özgüvenlidir.

MINDFULNESS KOÇLUĞU

Mindfulness Nedir?

Mindfulness pratik ettiğinizde, evet kesinlikle hayatın içinde daha çok olacaksınız ve evet daha az yargılayıcı olacaksınız ve sonuçta her şey çok daha iyi olacak. Peki ben bunu neden daha önce düşünemedim diye hayıflanmayın sakın der Jon Kabat-Zinn. Tabi yaşama daha fazla katılmak çok iyi bir fikir ve çıktı ancak bu bize yetmez, dahası bizi bir yere götürmez. Mindfulness bir yaşam şekli, hayatın içindeki bir duruştur. Bu duruş ancak sadakatle yaptığımız mindfulness pratikleri ile mümkündür. Bu pratiklerin kişinin sağlığı, psikolojik iyi oluşu ve mutluluğu üzerinde büyük bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Mindfulness Koçluğu Nedir?

Mindfulness koçu danışanın duygu, düşünce ve beden duyumlarını fark etmesini sağlayacak beceri ve teknikleri belli bir sistem dahilinde aktararak kişinin davranışlarını ve tutumlarını seçebilmesini sağlayacak donanımı sunar. Deneyimlere daha bilgece bir şekilde yaklaşmasını, farkındalık içinde kendini ve olan biteni gözlemleyebilmesini, gerçeği zihinsel olarak çarpıtmadan olduğu haliyle değerlendirilebilmesini, nezaket ve yargısızlığı merkezine almasını sağlamak üzere rehberlik eder.

Mindfulness Koçluk Süreci Nasıldır?

Mindfulness koçluğu beden ile bağ kurarak başlar, duygusal ve zihinsel farkındalıkların kazanımı ile devam eder. Mindfulness ilişkilerde ve iş yerinde daha bilge ve farkındalıklı yaklaşımlara sahip olabilmeyi sağlayacak bilgi ve beceri kazanımı konusunda rehberlik yapar. Mindfulness pratiklerin alışkanlık olarak kazandırılmasını sağlamak konusunda destek olur. Her seans aktarım, uygulama, paylaşım ve farkındalık uyandıran güçlü sorulardan oluşur.

Toplam 10 seans önerilmekle beraber, seans sayısı danışanın durumuna ve ihtiyaçlarına göre netleşir.

Seanslar haftada bir veya iki haftada bir gerçekleşir. Seans süresi 50 dakikadır.

Mindfulness Koçluğu Süreci Kazanımları Nelerdir?

  • Stres gibi zor durum ve duygularla baş etme becerisi kazanmak
  • Deneyimlere tepki vermek yerine karşılık verme becerisi geliştirmek
  • Odaklanma ve dikkatin artması
  • Mevcut bakış açısını sorgulayabilen ve yeni bakış açılarına sahip olabilecek bilişsel esneklik kazanmak
  • Gerçeği olduğu haliyle görmek ve inanç ve varsayımları fark edebilmek

Mindfulness koçluğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için iletişime geçebilirsiniz.